БОНСОВИ ПОЛЯНИ - 19-20 МАЙ 2018

На 19 и 20 май 2018 година група радиолюбители решиха и осъществиха идеята си да излязат на чист въздух и да променят местоположението на

радиостанцията сред природата. Независимо от времето в събота, то беше малко дъждовно, мероприятието премина сред дружеска обстановка и с много  положителни емоции.

Авангардът бе на предварително определеното място към 11:00 часа в събота. Четирите дипола бяха вдигнати без проблем - и станцията пусната в действие. Серго /LZ1AO/  и Кирчо /LZ7AA/ даже подстроиха допълнително КСВ-то им, макар че системата не бе използвана след Беклемето, където миналата година LZ1KAA участва в BRTC - 2017.

Успешно бе запуснат агрегата, независимо че имаше леки проблеми при първоначалните опити. Времето до към ранния следобeд бе прекрасно и спомогна за доброто настроение на компанията.

С началото на контестите започна и да вали. Първото участие бе в  His Maj. King of Spain Contest, CW. Парадоксалното бе, прохождението и чистотата на обхватите на Бонсови поляни, независимо от дъжда, който валеше. Без проблеми се работеха станции от САЩ, Япония и Австралия. Апаратурата бе IC-7300. Работеше се главно на 15 и 20 м. В събота най-вероятно уплашени от прогнозата за дъжд нямахме странични посетители. Но престрашили се все пак се намериха. Това бяха LZ1DD - Дарина, LZ1LZ - Коцето Шолев и LZ5CO - Делян.

Цялата група остана до към 21:00 часа. На нощната стойка застъпиха Павката - LZ1FY и Кирчо - LZ7AA.

Междувременно към 19:00 часа след като на ЕА контеста бяха направени малко над 100 връзки, той бе сменен с  EU PSK DX Contest.

На следващия ден времето бе значително по-благосклонно. Групата се събра в пълния си състав около 11:00. Най-доволен остана Величко - LZ1OAB, който направи за първи път на PSK цели четири връзки и то множители. Интерес към дейността ни проявиха и група млади хора, също излезли сред природата в слънчевия неделен ден.

Величко - LZ1OAB, демонстрира на компанията, повечето заклети късовълновици /като от това число се изключи LZ1PV - Ники Ботев/, как се работи през спътник на 144 MHz.

Тодор - LZ3TL, като стар планинар бе инициатор на кратък поход /2:30 часа/ до вр. Дупевица, който се намира над Бонсови поляни. 

Дупевица е най-високият връх на Люлин планина, висок 1256 метра. Върхът е разположен в източния дял на планината. В съседство с него се намира изключително интересната местност Добринова скала, от която се открива чудесна панорамна гледка към София.

До връх Дупевица и до Добринова скала може да се стигне за около час и половина, като се тръгне от вилна зона Бонсови поляни. От там започва асфалтов път, който води до старо военно поделение, намиращо се в планината. До 1997 г. то е действащо и достъпът до връх Дупевица, който се намира в рамките на военния обекта, е бил ограничен. Днес поделението не функционира и вървейки по асфалтовия път, туристът може лесно да стигне почти до самия връх. Това е и най-удобният начин да се отиде и до Добринова скала, която се намира на около 800 - 1000 m западно от връх Дупевица.
Адмирации заслужават Кирчо - LZ7AA, като главен координатор на мероприятието, а също така и Павката - LZ1FY, поел логистиката на "крехките" си рамене.
Един запомнящ се уикенд с приятели...
 

Media